hep hayalini kurduğum yaşamın gerçek mimarlarıydı onlar. amerikan toplumu kendi içinde soğuk savaşın teleşlarını yaşadığı esnada ortaya çıkmışlardı. birçok insanın rüyasını gerçekleştirmişlerdi, belki de bunu toplumsal bir ihtiyacın bireysel bir refleksi haline getirmişlerdi.
beatnik'ler. beat kuşağının yaratıcıları ve en asil uygulayıcıları. parasız, pulsuz, hiçbir şeye sahip olmayan ama bunun yanında çok başka şeylere sahip olan bir jenerasyon. tüketim toplumunun karşısına sadece 'gitmek' kelimesini sunan, hep gitmek isteyen bir nesil. ve evet 'otostop'...
tüm amerika'yı otostopla gezip, yaşam tarzlarını edebi yaklaşımlarıyla bütünleştirmiş insanlar topluluğu. ve evet edebiyatın sapkın çocukları, eşcinselliği kutsallaştıran, uyuşturucuyu kendilerine meze yapan adamlar onlardı. Amerika'yı II. dünya savaşı'nın buhran dolu günlerinden alıp, 60'ların, 70'lerin eleştirel dünyasına taşıyan, komformizmin her türlüsünü reddeden adamlar onlardı. sanatçı ruhlar onlarda vucüt bulmuştu sanki..
jack keroac'ın yolda romanını okurken, ben de bir beatnik olmak istediğimi duyumsamıştım, gitmek ne güzel şeydi. kalmak'tan çok daha fazla anlam ifade ediyordu. daha fazla sanatsal bir yön barındırıyordu içinde 'gitmek'.. felsefeleride gitmek üzerine kuruluydu, giderken varolan tabuları yıkmak, herkesi kendi benliğinde kabullenmek, zen'e vurgu yapmaları budizm'e ilgi duymaları hep bu aykırılık ve kabul etmişlik ekseninde ortaya çıkmıştı beat kuşağında. ve bir otel odasında o gece tanıştığın bir kadınla sevişmek, sanki sonsuza dek senin kadınınmış gibi sevişmek ve sonra gitmek beat bir tavırdı bana kalırsa. daha fazla sanat, daha fazla özgürlük, daha fazla seks ve daha fazla uyuşturucu..
jack kerouac'ın temel kitabı ve aynı zamanda beat kuşağının el kitabı niteliğinde olan On The Road'ı okumuş olan, ve bazı kesimlerce hippi nitelendirilmesi yapılan bob dylan ve janis joplin gibi sanatçılarda kendilerini hippi değil de 'beat' olarak hissettiklerini söylemişlerdir sonrasında. beat akımı ve felsefesi sadece toplumsal bir hareket olarak kalmamış aynı zamanda edebiyata müziğe ve sanatın diğer alanlarına da sıçramıştır.
bu toplumsal kahramanlar, farklı bir şekilde kahraman olmuşlardır ve kahraman olmalarının nedeni kahraman olmayı hiçbir zaman umursamamış olmalarıdır. kerouac en sonunda 'sanırım bize beat kuşağı denilebilir' diyerek olayın ismini de koymuştur. beat yok olmuşluktu, beat gitmekti, beat uyuşturucu kullanıp sevişmekti, beat eşcinsel insanları dışlamamaktı. beat yok olarak var olma biçimiydi bana kalırsa..
ve ne zaman biri gitmek istese bir yerden bir yere, bilmez miydi ki sonunda kendinden de gitmek isteyecekti. beat kuşağı yazarları, üyeleri de hep bunu hissetmişlerdi.
bu açıdan bakıldığında hepimizin içinde bir beatnik bulunuyor sanırım..kerouac'ta daktilosunun başından kalkmadan yazarken yolda'yı bir rulo'ya sanırım bunu düşünüp gülümsemişti..
' yolda'yı sanırım 1959'da okudum, hayatımı değiştirdi. tıpkı herkesin hayatını değiştirdiği gibi' -bob dylan
' yolda'yı sanırım 1959'da okudum, hayatımı değiştirdi. tıpkı herkesin hayatını değiştirdiği gibi' -bob dylan
'' Ve onlar için yol, sırf bir yere gitmek üzere aşılan bir mesafe değil, aynı zamanda bir amaç, bir ilkedir''
YanıtlaSilJack Kerouac'in yoldasını okumadan çok önce gitmeye karar vermiştim.. Tüm bu yolda olma duygusunun gideceğin yerin önüne geçmesi.. Sanırım tüm istedikleri buydu. Ben bunu istemiyorum ama bu yüzden ''Parisim'' sanırım :)
''ve ne zaman biri gitmek istese bir yerden bir yere, bilmez miydi ki sonunda kendindende gitmek isteyecekti.'' bu cümleyi çok sevdim..
evet sen bu yüzden paris'sin.
YanıtlaSilkendinden gitmek isteyen herkes biraz beat'tir aslında, farkında olmasada..
bu aralar gitmeyi düşünüyordum.. ve süper egom bunun yanlış olduğunu söyleyip duruyordu, susmasına yardımcı oldu..
YanıtlaSilgitmek mi kalmak mı dersen Rabbit, her zaman 'gitmek' derim.. beat bir tavırla, gülümseyerek..
YanıtlaSilgitmek cesaret işidir, ne kadar korkaklık olarak betimlensede, at gözlüğü takan kafalarca.
YanıtlaSilaltına bir imza atıyorum Rabbit..
YanıtlaSil